Архитектурни награди

Вила Челюстница с две награди за архитектурен проект

Изграждането на Вила Челюстница, като самостоятелна къща за гости с басейн е дело на арх. Иван Иванов. Поради спецификите на терена и предназначението на постройката, архитектурата е съобразена с множество изисквания. Проектът е финансиран и построен по мярка 311 от „Програма за развитие на селските райони“. 

Ситуирането, конструкцията и разпределението на къщата следват концепцията за съвременна архитектура и модерен дизайн. С особенна компактност и прагматизъм площ от 1698,00 m² успява да побере толкова атракции и удобства, без пространствата да губят от своя простор. 

Тук можете да прочетете повече информация около построяването Вила Челюстница – самостоятелна къща за гости с басейн. В публикацията самият арх. Иван Иванов разкрива професионални подробности около реализацията на проекта.  

Награда в категория „Архитектурен дебют“ 

Годишните награди на вестник „Строителство Имоти“ се провеждат за 23-ти път през февруари 2016 г. Бляскава церемония събира изявени конструктури, архитекти, строители, дистрибутори на строителни материали и фирми производители. Вила Челюстница е отличена с приза „Архитектурен дебют за 2015 г.“ с реализация на проект за „Къща за гости в с. Челюстница, общ. Чипровци“.

Първа награда на годишния архитектурен преглед

Събитието се организира от Съюза на архитектите в България и Камара на архитектите в България – регионална колегия гр. Пазарджик. Арх. Иван Иванов получава отличието в раздел „Проекти“ с проект за „Къща за гости в с. Челюстница, общ. Чипровци“.

Прочетете още:

Вила Челюстница
Logo
! ВАЖНО: Изпращате запитване за резервация. Ние ще се свържем с Вас съвсем скоро. Благодарим Ви!
! IMPORTANT: You are sending a booking request. We will contact you very soon. Thank you!

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

Растояние от вилата: 11,2 км. 

GPS Координати: 43.4082628, 23.0028209

Област: Монтана 

Най близо населено място: село Георги Дамяново 

Достъп: с автомобил 

Обектът разполага с паркинг

До обекта се ходи пеша по обозначена пътека

От обекта се откриват красиви панорами

Полезно и интересно

Понастоящем Лопушанският манастир "Св. Йоан Предтеча" е действащ мъжки. Според предания, е съществувал през Х в., но се е намирал край село Помеждин, в местността Манастирище. Манастирът е бил опожарен до основи през 1678 г., като са унищожени всички писмени доказателства за дотогавашното му съществуване. Жителите на село Лопуш (старото име на село Георги Дамяново) са дарили земите си за изграждането на нов храм. В знак на признателност, днес манастирът е известен с името Лопушански.

Как да стигна?

Лошушанският манастир се намира на около 10- 15 минути с кола от Вила Челюстница. Тръгвате на юг по път 102, завивате по път 1024, минавате през село Георги Дамяново и малко след това сте пристигнали на мястото.

Исторически музей Чипровци"

Растояние от вилата: 16 км. 

GPS Координати: 43.3834203, 22.8788719

Област: Монтана 

Най близо населено място: Чипровци

Достъп: намира се на централния площад в града

В района на обекта има музей

Подходящ за групи с малки деца

Препоръчан за посещение обект

Обектът е част от 100-те национални обекта

Полезно и интересно

Чипровския музей разполага с пет зали с експозиции - "Чипровският металодобив", "Чипровска златарска школа", "Чипровци през ХVІІ век", "Килимена зала" и "Възрожденско изкуство". Още една етнографска експозиция се помещава в Катеринината къща, където е и единствената у нас жива колекция с растения за багрене на вълната за килимите. Историческият музей е основан през 1988 г. по повод национално честване на 300-годишнина от избухването на Чипровското въстание.

Как да стигна?

Намира се централния площад на град Чипровци. До там се стига за около 20 минути с кола от Вила Челюстница.

Чипровски манастир "Св. Иван Рилски"

Растояние от вилата: 9,5 км. 

GPS Координати: 43.4040° N, 22.9337° E

Област: Монтана 

Най близо населено място: град Чипровци

Достъп: с автомобил

Подходящ за групи с малки деца

До обекта се ходи пеша по обозначена пътека

От обекта се откриват красиви панорами

Препоръчан за посещение обект

Полезно и интересно

Чипровският манастир „Св. Иван Рилски” е разположен в долината на река Чипровска Огоста, само на около 7 км от град Чипровци. Основан още през през Х в., през годините храмът се превръща в утвърдено книжовно и просветно средище. Защитава срещу нападенията от маджари и татари през 13 век и е използван за убежище от участниците в Чипровското въстание от 1688 г. Манастирът е разрушаван и възстановяван шест пъти за своята история. През 70-те години на XX век е обявен за паметник на културата.

Как да стигна?

До манастира се стига от отбивка по пътя между селата Белимел и Железна, за около 15 минути от с кола от Вила Челюстница. Съчетайте разходката с посещение на историческия музей в град Чипровци и обаятелната екопътека Деяница, от която Чипровският водопад е част.